Spring menu over

Jobsamtalen er en test af dine kvalifikationer samt af din viden, professionalisme og din parathed. Som ved enhver anden test, er det en stor hjælp at lave dit hjemmearbejde og læse på lektien og forberede dig grundigt.


Før jobsamtalen
Find ud af så meget som muligt om virksomheden. Sæt dig ind i virksomhedens historik, fremtidige mål, og hvor den befinder sig i dag. Sæt dig ind i stillingen, som om den allerede var din. Skaf dig grundig viden om hovedansvarsområderne og om det, der forventes af den kommende medarbejder. Indhent med fordel viden via LinkedIn om den/de personer du skal til samtale med, så du er forberedt på, hvem du skal møde.

Når du træder ind ad døren hos arbejdsgiveren, skal du være klar. Førstehåndsindtrykket kan være afgørende, og enhver person, du møder (fra receptionisten til direktøren), kan have indflydelse på, om du går videre i processen.


Stil spørgsmål under interviewet
Forbered en række relevante spørgsmål om jobbet, virksomheden og ledelsesstilen. Undlad at stille spørgsmål, som åbenlyst fremgår af hjemmesiden og af stillingsopslaget. Tænk over om der er nogle muligheder, udfordringer eller anden input, som du kan bidrage med til samtalen.


Løn og vilkår
Gør dig klart, hvad du forventer i løn, pension og ferie. Lad være med at undskylde dine forventninger. Husk at første samtale ikke handler om lønforhandling, men om at forventningsafstemme.


Dresscode
Undersøg dresscoden – se på virksomhedens hjemmeside og på LinkedIn. Er du i tvivl, er det generelt bedre at overdresse end at underdresse. Dog er det vigtigt, at du føler dig godt tilpas i det tøj, du vælger, men sørg for at vælge tøj, som ikke ”larmer” i udtrykket – det er din personlighed, der skal være fokus på. Det er derfor en god idé at holde stilen forholdsvis klassisk og lidt nedtonet.


Øv dig
En konstrueret samtale kan hjælpe dig med at ramme plet under selve jobsamtalen. Øv samtalen igennem og prøv at forbedrede dig på de spørgsmål, der typisk forekommer ved en jobsamtale. Bed en ven, et familiemedlem, en kollega eller andre optræde som interviewer og komme med konstruktiv feedback.


Under jobsamtalen
Tal tydeligt, og vær opmærksom på dit kropssprog. Du kan blive stillet et spørgsmål, som du ikke har lyst til at svare på, fx et hul i dit cv. Fortæl helt åbent, hvordan det hænger sammen – uden at sænke stemmen.

Vær endvidere ærlig, og undlad at over- eller underdrive dine kompetencer. Ofte kan intervieweren gennemskue dig, og i virkeligheden ønsker du ikke et job, som du ikke er egnet til. Er der flere tilstede ved samtale, sørg for at have øjenkontakt og tal til alle i rummet og ikke kun fokusere på en.

Og vigtigst af alt – vær dig selv. Ofte handler samtalen også om at se, om der er kemi mellem dig og arbejdsgiver og om du passer ind i virksomheden.


Dine svar
Ikke to jobsamtaler jobsamtale er ens, men der er visse spørgsmål, som du kan forvente bliver stillet. Sørg for at have svar parat; hurtige, ærlige, direkte og positive svar kan medvirke til, at give et mere markant og vellykket indtryk under jobsamtalen. Hvis det er relevant, bør du knytte dine svar til praktiske eksempler, der viser den potentielle positive indflydelse, du kan tilføre arbejdsgiveren.

Flg. spørgsmål kan du med fordel forberede dig på:

  • Hvorfor forlader du din nuværende stilling?
  • Kan du forklare eventuelle huller i din ansættelseshistorik?
  • Hvad kan du gøre for os, som ingen andre kan?
  • Hvorfor skal vi ansætte dig?
  • Arbejder du godt under pres og deadlines?
  • Hvilken ledelsesstil er den mest effektive for dig?
  • Hvilke resultater er de største, du har opnået i din nuværende eller forrige stilling?
  • Hvad er dine kort- og langsigtede mål?
  • Hvad søger du i et job?
  • Hvad skal der til for, at du bliver tilfreds i et job?
  • Hvad skal der til for, at du bliver en succes?


Efter jobsamtalen
Når du har forladt interviewlokalet, har du stadig mulighed for at forbedre dine chancer for at få stillingen. Send en opfølgende mail, hvor du takker for samtalen og viser din fortsatte interesse i stillingen. Har du der imod opdaget, at stillingen ikke er noget for dig alligevel, er det også god skik at sende en mail, hvor du takker for samtalen og muligheden, men at stillingen alligevel ikke matcher dine ønsker. På den måde afrunder du samtalen med gode manér og undgår at spilde nogens tid. Og hvem ved, måske dukker der en anden stilling op i samme firma på et andet tidspunkt, som du gerne vil søge.


Held og lykke med jobsøgningen!

 

Her kan du søge på vores ledige stilling

 Se alle ledige stillinger

Vælg brugerprofil